ugljeni
Vodič kroz makronutrijente – Ugljeni hidrati, 1. Deo – UVOD
September 12, 2017
suplementi
Suplementi – 2. deo – Odaberite prave!
September 20, 2017

Suplementi – 1. deo – Da li su nam zaista potrebni?

suplementi

Ako ste vežbač, i provodite određeno vreme u teretani, sigurno ste mnogo puta čuli: “Ma ti napreduješ jer piješ te veštačke proteine, hemičaru jedan!” ili nešto poput “Pa naravno da si jak kada uzimaš kreatin, haha.”.

Na žalost, sve češće i češće čujemo izjave, konflikte i rasprave oko korišćenja određenih suplemenata, i svođenje krivice svakog vidljivog napretka na korišćenje, upravo suplemenata. Međutim, da li su suplementi stvarno indikator i magija koja pokreće dodatni  i ubrzani napredak kod pojedinca?

suplementi

Izvor: King of the gym

Šta su suplementi?

Za početak: Suplementi predstavljaju samo DODATAK ishrani. Dakle nisu osnova, ne predstavljaju bazu neke ishrane, već samo dodatak na pravilnu i uravnoteženu ishranu. Tim rečeno, nisu nikakva magija, tajna ili recept do ekstremnog napretka.

Suplementi se sastoje iz elemenata koje naše telo već proizvodi, ili dobija (to jest treba da dobija) iz več pomenute, pravilne ishrane. Pod tim se misli na pre svega, nutrijente (proteine, amino-kiseline, masti, ugljene hidrate, vitamine, minerale, itd). Dakle, glavna svrha suplemenata je da NADOMESTIMO ono što ne unosimo našom ishranom – pa da li to bio kreatinin ako ne jedemo crveno meso, protein surutke ako ne jedemo dovoljno mesa/jaja/sira ili drugih izvora proteina “celovite” hrane, omega 3 masti ako ne jedemo dovoljno kvalitetnih masti, ili dekstroze ako nam fali kvalitetan izvor energije.

Dakle, ne, suplementi nisu okidač koje naše telo prepoznaje da krene sa ekstremnim napretkom. Naše telo će sasvim dobro raditi i bez suplemenata, tako da nema potrebe za panikom ukoliko propustimo neki. Sa druge strane, ne postavljajte sebi ni nerealna i prevelika očekivanja ukoliko se odlučite za korišćenje nekog suplementa. I dalje vaš napredak treba da bude postepen,  a da svaku promenu uvodite polako. Zapamtite, esktremizam ne vodi ničemu.

Da ukratko sumiramo priču: suplementi nam mogu ubrzati i učiniti naš napredak kvalitetnijim samo ako iza svega toga stoji kvalitetna i izbalansirana ishrana, kao i pravilan trening. Nemojte se oslanjati i koncentrisati na dodatke, koji predstavljaju samo 5-10% ukupne slike, več na osnovnih, 90% našeg napretka, a to su: KVALITETNA ISHRANA I TRENING,

U sledećoj epizodi ćemo se malo detaljnije baviti izborom i nekim opšte korišćenim suplementima. Do tad, zapamtite:

“Znanje se množi deljenjem.” 🙂