14. Cardio vs Lifting
August 27, 2016
milu
Šta je progresivno (pre)opterećenje? I priča o Milu od Krotone.
September 13, 2016

Uticaj treninga sa težinama na lečenje raka.

1111

180 Fitness za Iron Republic – Gym Beograd

Zašto trening sa tegovima smanjuje rizik od dobijanja raka i zašto pomaže u borbi protiv daljeg razvijanja raka, ukoliko već postoji?

Ukratko, ima veze sa insulinskom osetljivošću. Mnoge ćelije raka imaju skoro najveću insulinsku osetljivost od svih tkiva koje ljudsko telo moze da proizvede. To znači da im je potreban insulin, a samim tim i više glukoze.
Ćelije raka se “takmiče” sa ostalim tkivima za nutrijente i obično ih i pobeđuju. Znamo da je insulin glavni pokretač glukoze u krvi, da, iste glukoze kojom se hrane ćelije raka.
Dakle, ako ćelije dobijaju više glukoze tj. nutrijenata u odnosu na ostala tkiva, logično je da će brže i da rastu.
Međutim, kada mišići dobijaju stimulans od strane treninga sa tegovima, oni žele da rastu, a kroz njihov rast, insulinska osetljivost i njihov zahtev za glukozom postaju znatno veći i samim tim dobijamo više tkiva koje može da parira i možda čak “dobije bitku” nad nutrijentima u odnosu na ćelije raka.
Takođe, prilikom hemoterapije, mišići nam pomažu u bržem oporavku, jer nam opet jačaju imuni sistem, koji hemoterapija znatno oslabi.
Ove stvari ne važe samo kada čovek već dobije rak, da se razumemo, trening sa tegovima je odlična preventiva da se uopste ne dođe u tu situaciju.

“Znanje se množi deljenjem.”